Pečený pór s kimchi a lieskovcami

 

Michal Kordoš je šéfkuchár, ktorý pracoval s tými najlepšími kuchármi v Dánsku, Francúzsku, na Islande a Slovensku. Bol prvým slovenským stážistom v Nome – svojho času najlepšej reštaurácii sveta, ktorá sa nachádza v Kodani.

Michal vám ukáže ako si môžete doma pripraviť krásne a chutné jedlo – Pečený pórik s kimchi emulziou a lieskovcami.

Ingrediencie na 4 porcie

  • 4 póriky
  • 100 g masla
  • 100 g kimchi (aj so šťavou)
  • 2 mrkvy s vňaťou
  • 1 žĺtko
  • 1 čl gochujang pasty (alebo siracha)
  • Hrsť lieskovcov
  • Hrsť mäty
  • Soľ
  • Med

Postup

  1. Póriky tak ako sú, v celku ogrilujeme do hneda — ideálne pomaly, aby sa vnútro stihlo pekne uvariť do mäkka.
  2. Zatiaľ si pripravíme emulziu — maslo prepražíme, pravidelne odoberáme penu, až vznikne orieškové maslo, ktoré má hnedú farbu a až karamelovú arómu. Ešte horúce ho prilievame do žĺtka za pomoci metličky. Následne dochutíme trochou kimchi šťavy, medu, soli a gochujang pasty.
  3. Lieskovce na sucho na miernom plameni opražíme — nesmú sa pripáliť.
  4. Pórik zbavíme spálenej vrstvy, ostane mäkké vnútro.
  5. Pórik prekrojíme, vrstvíme s na jemno nasekaným kimchi a čerstvou mrkvou, prelejeme emulziou. Posypeme lieskovcami, čerstvou mätou a mrkvovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Video recept a rozhovor s Michalom si môžete pozrieť v našom vlogu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz